ETUSIVU / SIVUSTON TARINA

Viitotun Rakkauden tarina

Viitottu Rakkaus tarjoaa kasvatuksen, opetuksen ja ohjauksen tukimateriaaleja koteihin ja ammattilaisille

Sivuston materiaalien taustalla on selkeä ydinajatus: Tarjota kaikille lapsille ja nuorille iloinen ja motivoiva tapa oppia uutta sekä vahvistaa jo olemassa olevia taitoja. Tahdon myös innostaa sekä lasten vanhempia että ammattilaisia kuvallisten materiaalien käyttöön. Sivustolta löytyvät materiaalit on tehty tukemaan lasten ja nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia, edistämään oppimista sekä kehittämään vuorovaikutus- ja tunnetaitoja. Materiaalit sopivat kaikille: erityislapsille, maahanmuuttajatyöhön, koteihin, eri alojen terapeuttien työn tueksi, päiväkoteihin, esikouluihin ja kouluihin.

Mistä sivuston nimi tulee?

Koska käytän tukiviittomia, kuvia sekä kaikkia mahdollisia tapoja olla vuorovaikutuksessa rakkaan puhumattoman poikamme kanssa, tuli sivuston nimeksi kuin itsestään Viitottu Rakkaus. 

Nimi viittasi sivuston alkutaipaleella myös kaikkiin suomalaisiin, rakkaisiin erityislapsiin jotka tarvitsevat kommunikoinnin ja ymmärryksen tueksi kuvallista tukea ja viittomia. Nykyään sivuston materiaalit ovat laajentuneet vastaamaan kaikkien lasten tarpeisiin, olivat ne sitten erityisiä tai eivät.

kuvassa Miio matkalla kouluun. Odotellaan taksikyytiä.

Mistä sivusto on saanut alkunsa?

Oli kesä 2016 ja vaikeasti kehitysvammainen poikamme Miio oli tuolloin 4-vuotias. Noihin aikoihin meistä vanhemmista alkoi tuntua, että Miion kehitys oli siinä vaiheessa, että hänen kanssaan voisi kokeilla kuvallista tukea hänen ymmärryksensä kehittämiseksi ja itseilmaisun vahvistamiseksi. Meillä oli jonkin verran tietoa ja ymmärrystä kuvallisen tuen käytöstä, sillä olimme keskustelleet siitä puheterapeuttimme kanssa. Olimme osallistuneet lisäksi juuri kommunikaation tuen vertaisleirille.

Paneuduin aiheeseen uudella innokkuudella, sillä kuvallisen tuen tarve oli nyt konkreettista. Etsin tietoa sekä valmiita tulostettavia materiaaleja joita voisin poikamme kanssa käyttää.  Olin ajatellut, että jokin sosiaalisia taitoja ja leikkimisen kehittymistä edistävä kuvallinen materiaali oli se mitä tarvitsimme. En kuitenkaan löytänyt suomenkielistä materiaalia kovinkaan paljon, enkä varsinkaan helposti. 

Papunetin sivusto oli minulle ennestään tuttu ja törmäsin siihen Googletellessani yhä uudelleen. Päädyin sivustolle tutkimaan sen antia syvemmin. Sain ajatuksen, että käytän Papunetin tarjoamia kuvia ja kokeilen tehdä jonkinlaisen kuvallisen, opettavan sadun pojalleni, jota voisimme lukea yhdessä. Sain aikaiseksi leikkitaitoja harjoittavan kuvatarinan. 

Innostuin! Olipas tarinan tekeminen hauskaa ja luovuutta kutkuttelevaa. Sain pian seuraavan idean ja taas seuraavan…pian minulla olikin kaikenlaisia kuvatarinoita ja kuvitettuja tehtäviä tietokoneellani, joita olin tehnyt jo yli poikamme sen hetkisten kykyjen, ajatellen että niitä voi käyttää hänen kanssaan myöhemmin. Sitten mietin olisiko niistä iloa jollekkin muullekin. Mietin ensin blogin perustamista, mutta päädyin sitten www-sivuston perustamiseen. Ajattelin, että aikahan sen sitten näyttää löytääkö kukaan sivustoani tai kokeeko joku sen annin tarpeelliseksi. Kiitollisena olen seurannut kuinka sivuston käyttäjämäärä on lisääntynyt vuosien varrella.

Perustin sivuston alunperin ihan vain ajatellen erityislapsia, etenkin autisminkirjon lapsia ja kehitysvammaisia. Meniköhän siinä vuosi tai kaksi kun aloin saamaan palautetta päiväkodeista ja esikouluista jotka kiittivät materiaaleista. Olin ihmeissäni ja innoissani tästä käyttäjäryhmästä. Aloin suuntaamaan materiaalien sisältöjä myös heidän tarpeisiinsa. Pian palautteita tuli myös alakouluista…ai hekin käyttävät? Olin uudelleen ällistynyt ja taas innoissani. Sittenhän heillekkin pitää tehdä jotain omaa!

Nyt viimeaikoina on yläkouluista kyselty materiaaleja ja materiaaleja on kyselty myös aikuisille kehitysvammaisille ja autisteille. Huh huh, ihan mahtavaa! Myös digitaalista sisältöä on kyselty ja ymmärrän sen tarpeellisuuden, myös sen aika koittaa. Voi kun vuorokaudessa olisikin enemmän tunteja…

Kuka materiaalit tekee?

Olen 39-vuotias, kahden kouluikäisen lapsen äiti. Esikoistyttömme on perusterve 11-vuotias ja erityinen kuopuksemme Miio käy 2.luokkaa erityiskoulussa täällä Oulussa. 

Teen kaikki materiaalit itse ja ylläpidän myös tätä nettisivua.

ammatillinen taustani

Opiskelen tällä hetkellä luokanopettajaksi Oulun yliopistossa, sivuaineena erityispedagogiikka. 

  • Elämäntaitojen opettaja (Elämäntaitojen ja laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen koulutusohjelma)
  • Lähihoitaja (vammaistyö)
  • Aistiohjaaja
  • Ratkaisuisukeskeinen Neuropsykiatrinen valmentaja 
  • Pelituotanto (Game Lab, AMK koulutuskokonaisuus)
  • Multimediatuotannon ja verkkoviestinnän media-assistentti