Info

Viitottu Rakkaus tarjoaa kasvatuksen, opetuksen ja ohjauksen tukimateriaaleja koteihin ja ammattilaisille

Sivuston materiaalien taustalla on selkeä ydinajatus: Tarjota lapselle iloinen ja motivoiva tapa oppia uutta sekä vahvistaa jo olemassa olevia taitoja. Tahdon myös innostaa sekä lasten vanhempia että ammattilaisia kuvallisten materiaalien käyttöön. Sivustolta löytyvät kasvun ja oppimisen tukimateriaalit on tehty tukemaan lasten ja nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä edistämään vuorovaikutus- ja tunnetaitojen kehittymistä. Materiaalit sopivat erityislapsille, maahanmuuttajatyöhön, koteihin, puhe- ja toimintaterapeuttien työn tueksi, päiväkoteihin, esikouluihin ja kouluihin

Mistä sivusto sai alkunsa?

Oli kesä 2016 ja vaikeasti kehitysvammainen poikamme Miio oli tuolloin 4-vuotias. Noihin aikoihin meistä vanhemmista alkoi tuntua, että Miion kehitys oli siinä vaiheessa, että hänen kanssaan voisi kokeilla kuvallista tukea hänen ymmärryksensä kehittämiseksi ja itseilmaisun vahvistamiseksi. Meillä oli jonkin verran tietoa ja ymmärrystä kuvallisen tuen käytöstä, sillä olimme keskustelleet siitä puheterapeuttimme kanssa. Olimme osallistuneet lisäksi juuri kommunikaation tuen vertaisleirille.

Paneuduin aiheeseen uudella innokkuudella, sillä kuvallisen tuen tarve oli nyt konkreettista. Etsin tietoa sekä valmiita tulostettavia materiaaleja joita voisin poikamme kanssa käyttää.  Olin ajatellut, että jokin sosiaalisia taitoja ja leikkimisen kehittymistä edistävä kuvallinen materiaali oli se mitä tarvitsimme. En kuitenkaan löytänyt suomenkielistä materiaalia kovinkaan paljon, enkä varsinkaan helposti. 

Papunetin sivusto oli minulle ennestään tuttu ja törmäsin siihen Googletellessani yhä uudelleen. Päädyin sivustolle tutkimaan sen antia syvemmin. Sain ajatuksen, että käytän Papunetin tarjoamia kuvia ja kokeilen tehdä jonkinlaisen kuvallisen, opettavan sadun pojalleni, jota voisimme lukea yhdessä. Sain aikaiseksi leikkitaitoja harjoittavan kuvatarinan. 

Innostuin! Olipas tarinan tekeminen hauskaa ja luovuutta kutkuttelevaa. Sain pian seuraavan idean ja taas seuraavan…pian minulla olikin kaikenlaisia kuvatarinoita ja kuvitettuja tehtäviä tietokoneellani, joita olin tehnyt jo yli poikamme sen hetkisten kykyjen, ajatellen että niitä voi käyttää hänen kanssaan myöhemmin. Sitten mietin olisiko niistä iloa jollekkin muullekin. Mietin ensin blogin perustamista, mutta päädyin sitten www-sivuston perustamiseen. Ajattelin, että aikahan sen sitten näyttää löytääkö kukaan sivustoani tai kokeeko joku sen annin tarpeelliseksi. Kiitollisena olen seurannut kuinka sivuston käyttäjämäärä on lisääntynyt vuosien varrella.

Perustin sivuston alunperin ihan vain ajatellen erityislapsia, etenkin autisminkirjon lapsia ja kehitysvammaisia. Meniköhän siinä vuosi tai kaksi kun aloin saamaan palautetta päiväkodeista ja esikouluista jotka kiittivät materiaaleista. Olin ihmeissäni ja innoissani tästä käyttäjäryhmästä. Aloin suuntaamaan materiaalien sisältöjä myös heidän tarpeisiinsa. Pian palautteita tuli myös alakouluista…ai hekin käyttävät? Olin uudelleen ällistynyt ja taas innoissani. Sittenhän heillekkin pitää tehdä jotain omaa!

Nyt viimeaikoina on yläkouluista kyselty materiaaleja ja materiaaleja on kyselty myös aikuisille kehitysvammaisille ja autisteille. Huh huh, ihan mahtavaa! Myös digitaalista sisältöä on kyselty ja ymmärrän sen tarpeellisuuden, myös sen aika koittaa.

Mistä nimi Viitottu Rakkaus tulee?

Koska viiton, käytän kuvia ja kaikkia mahdollisia tapoja olla vuorovaikutuksessa rakkaan puhumattoman poikamme kanssa, tuli sivuston nimeksi kuin itsestään Viitottu Rakkaus. Nimi viittasi sivuston alkutaipaleella myös kaikkiin suomalaisiin, rakkaisiin erityislapsiin jotka tarvitsevat kommunikoinnin ja ymmärryksen tueksi kuvallista tukea ja viittomia.

 

Sivuston perustaja

Kuka minä olen?

Olen 38-vuotias, kahden kouluikäisen lapsen äiti. Esikoistyttömme on perusterve 10-vuotias ja erityinen kuopuksemme Miio käy 1.luokkaa erityiskoulussa täällä Oulussa. 

Teen kaikki materiaalit itse ja ylläpidän myös tätä nettisivua.

Ammatillinen koulutukseni

Opiskelen tällä hetkellä luokanopettajaksi Oulun yliopistossa, sivuaineena erityispedagogiikka. 

  • Elämäntaitojen opettaja (Elämäntaitojen ja laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen koulutusohjelma)
  • Lähihoitaja (vammaistyö)
  • Aistiohjaaja
  • Ratkaisuisukeskeinen Neuropsykiatrinen valmentaja 
  • Pelituotanto (Game Lab, AMK koulutuskokonaisuus)
  • Multimediatuotannon ja verkkoviestinnän media-assistentti

Materiaalien jako- ja käyttöoikeuksista

Kaikkien sivustolla olevien materiaalien ja tekstien käyttö- ja muokkausoikeudet kuuluvat tekijänoikeuden alaisesti Viitotulle Rakkaudelle ja Mari Mattssonille. Sivuston ja materiaalien kuvien tekijänoikeudet kuuluvat niiden omistajille (kuvapalvelu, valokuvaaja tms.) tai Mari Mattssonille.

 

Saako valmiita materiaaleja muokata?

Älä muokkaa valmiita materiaaleja tai kopioi niissä olevia kuvia, sen sijaan voit ideoida omia versioitasi tekemistäni materiaaleista ja luoda näin uusia, omia materiaaleja. Ideat itsessään ovat ehdottomasti kierrätettäviä.

 

Missä materiaaleja saa käyttää?

Sivustolla olevia materiaaleja saa käyttää rajattomasti kaikkien niiden ihmisten kanssa jotka hyötyvät kuvitetusta materiaalista kasvun ja oppimisen tukena. Esimerkiksi: päiväkodit, esikoulut, koulut, erityisoppilaitokset, terapeutit, ohjaajat, sosiaalityöntekijät jne.

 

Kuinka paljon materiaalia sivustolta saa tulostaa?

Materiaalien tulostamiselle ja käyttämiselle ei ole enimmäisrajaa. Tulosta vain kaikki mistä koet olevan hyötyä kotona tai työssä.

 

Voiko valmiiksi tulostettuja materiaaleja antaa muille?

Valmiita, tulostettuja materiaaleja saa jakaa ja käyttää esim. saman yksikön sisällä useissa ryhmissä, kunhan niissä on näkyvillä tekijänoikeusmerkintä ©VIITOTTU RAKKAUS®.

Älä jaa valmiiksi tulostamiasi materiaaleja oman työyksikkösi ulkopuolelle. Kerro mieluummin sivustostani eteenpäin tai lähetä linkki sivustolleni tai suoraan tiettyyn materiaaliin.

Älä jaa valmiiksi tulostettuja Viitotun Rakkauden materiaaleja osana koulutusta tai esitelmää. Voit mainita sivuston ja ohjata ihmisiä tutustumaan materiaaleihin sivustolla ja tulostamaan niitä itse.

Valmiiksi tulostettua materiaalia saa jakaa vanhemmille kotiin viemisiksi, kunhan niissä on näkyvillä tekijänoikeusmerkintä ©VIITOTTU RAKKAUS ® .

 

Materiaalien jakaminen somessa

Sivustolta ladattua materiaalia ei saa jakaa sähköpostin liitetiedostona. Jaa tietoa materiaaleista ja sivustostani Some-jakopainikkeiden kautta tai linkitä suoraan sivustolle viitotturakkaus.fi. Voit esimerkiksi kopioida linkin selaimen osoiteriviltä ja liittää sen sähköpostiisi, jos tahdot liittää sähköpostiin jonkin tietyn materiaalin.

Sivustoltani löytyvät Somen jakopainikkeet jokaisen materiaalin kohdalta erikseen. Voit jakaa jonkin tietyn materiaalin esim. Facebookiin, Pinterestiin, Facebook-messengerin, tekstiviestin tai whatsapin kautta.

 

Materiaalien jakaminen blogeissa ja muilla sivustoilla

Materiaaleja ei ole luvallista jakaa omilla kotisivuilla tai blogissa. Sen sijaan saat kirjoittaa esim. blogitekstin sivustosta tai sen materiaaleista ja lisätä linkin jonka kautta Viitotun Rakkauden sivustolle pääsee.

Sivustolta ladattua materiaalia ei saa jakaa sähköpostin liitetiedostona muille. Voit lähettää sähköpostitse linkin jonka kautta pääsee sivustolle viitotturakkaus.fi. Voit jakaa tietoa sivustoltani löytyvien Some-jakopainikkeiden kautta tai jakamalla Viitotun Rakkauden Some-julkaisuja eteenpäin.

Sivustoltani löytyy myös Somen jakopainikkeet jokaisen materiaalin kohdalta erikseen. Lisäksi materiaalien kuvissa on pinterestin jakopainikkeet.