Aistiherkän lapsen arkea

Olisiko näistä vinkeistä apua?

♥ Jos lapsesi ei pidä “limaisesta” saippuasta tai shampoosta, niin kokeile runsaasti vaahtoavaa saippuaa tai täysin vaahtoamatonta, hajutonta saippuaa.

♥ Jos lapsesi inhoaa kylpyä, koska sen jälkeen täytyy käydä suihkussa, kokeile laittaa puhdasta vettä suureen astiaan johon lapsi voi mennä kylvyn jälkeen. Myös veden paino ja ahtaampi astia voivat näin tuntua mukavalta ja rauhoittavalta. Toisaalta, lapsi voi pitää siitä että hän saa kontrolloida vettä itse. Tässä tapauksessa, anna lapselle kastelukannu (esim. rantalelu) tai suihku jota hän voi itse pitää kädessä ja suihkuttaa itseään. Voitte tehdä suihkuttamisesta myös leikin tai laulun.

♥ Lapsen päässä voi käyttää visiiriä tai kasvoilla pyyhettä. Tämä sopii erityisesti lapsille jotka inhoavat vettä kasvoillaan tai jonka mielestä pään kallistaminen taaksepäin hiuksia huuhdeltaessa ei ole mukavaa. Voit kuivata tai antaa lapsen kuivata kasvonsa välittömästi hiusten huuhtelun jälkeen vaikka hän vielä jatkaisi suihkussa tai kylvyssä olemista.

♥ Mikäli pyyhkeellä kuivaaminen on ongelmallista, kokeile pehmeämmällä (esim. fleece, flanelli) tai karkeammalla pyyhkeellä tai kankaalla. Voit kokeilla myös lämmittää pyyhkeen ennen kuivausta esim. hiustenkuivaajalla, saunassa tai patterin päällä.

♥ Hampaiden harjaus täytyy saada tuntumaan mukavammalta. Saadaksesi lapsesi hyväksymään hammasharjan suuhunsa paremmin, voit siedättää ikeniä hieromalla niitä muovisella, aikuisen sormeen laitettavalla ienharjalla. Jos lapsesi ei pure sinua, voit hieroa ikeniä myös kostutetulla pienellä froteepyyhkeellä.

♥ Koeta vaihtaa hammastahnaa. Voi olla että lapsesi ei siedä vaahtoavaa hammastahnaa, kokeile vaahtoamatonta. Tällainen on esimerkiksi lasten Salutem hammastahna. Hammastahnan maku voi myös vaikuttaa, kokeile sellaista jossa ei ole makua ollenkaan.

♥ Luo lapsesi kanssa rutiini, jonka mukaan toimitte joka kerta: mitä tehdään ensin, missä ja miten hampaat harjataan. Toimi joka kerta täysin samoin. Valitse lapsen kanssa häntä miellyttävä hampaidenharjauskuvio: haluaako lapsi harjata ensin ylähampaat, harjataanko ensin vasemmalta oikealle tai edestä taaksepäin. Kun hampaidenharjauskuvio toistuu joka kerta samanlaisena, lapsi tietää miltä hampaidenharjaustilanne tuntuu, eikä se vaikuta hänelle enää niin pelottavalta. Muista kehua ja saada lapsesi tuntemaan ylpeyttä itsestään kun hän osaa pitää hampaansa ja suunsa hyvässä kunnossa ja puhtaana.

♥ Anna lapsellesi rauhoittava selkähieronta käyttämällä pitkiä, painontunteen antavia vetoja (ei siis sivelyä). Tai vaihtoehtoisesti puristele/painele sopivalla paineella jalkateriä, jalkoja käsiä ja käsivarsia, se voi tuoda rauhoittavan olon nukkumaanmenon aikaan. Tämä sopii etenkin lapsille jotka ovat vilkkaita ja heidän on vaikea rauhoittua nukkumaanmenon aikaan.

Tutustu satuhierontaan hyvinvoivaperhe.fi sivustolla.

♥ Voit kokeilla nukkumaanmenon aikaan myös painopeittoa, jollaisia saa ostettua valmiina mm. aistituotteen verkkokaupasta tai sellaisen voi valmistaa itsekin. Voit kokeilla myös sylipainoa tai mukavaa tuolia jossa rentoutua, kuten löhönojatuoli tai säkkituoli.

♥ Unentulon kannalta on tärkeää, että huoneessa on sopivan hämärää, jotta lapsi voi nukahtaa. Joitakin lapsia rauhoittaa hento yövalo, toiset eivät siedä valoa ollenkaan ja jopa raollaan olevasta ovesta heijastuva valo saattaa häiritä.

♥ Kuuloherkkä lapsi voi tarvita ympärilleen totaalisen hiljaisuuden pystyäkseen nukahtamaan. Voit kokeilla esimerkiksi “valkoista kohinaa”, tuuletinta, akvaariota tai radiota joka on asetettu suhisemaan, jotta muut ympäristön äänet vaimenevat.

Toiset lapset voivat taas nukahtaa helpommin jos he saavat kuunnella musiikkia nukkumaan mennessä, kuten kevyttä klassista musiikkia tai erityistä unimusiikkia.

Ääniä ja musiikkia löytyy mm. YouTubesta, esim hakusanoilla “white noice”, “sleep music for children”, “nature sounds”, “meditation music”.

♥ Useat lapset joilla on herkkä iho, vaativat kaikkein pehmeimmät vaatteet. Tällaisia ovat mm. 100% luomupuuvillaa olevat vaatteet.

Tällaisia lastenvaatteita myyvät mm.

Ruskovilla

Nosh Organics

Paapero

Melli Ekodesign

♥ Pese vaatteet allergiaystävällisellä pesuaineella, joka on hajuton, zeoliititon ja valkaisuaineeton. Tällaisen pesuaineen käyttö vähentää vaatteiden kutittavuutta. Mikäli käytät huuhteluainetta, muita myös sen allergiaystävällisyys.

♥ Vaatteita, etenkin alusvaatteita voidaan pitää myös nurinpäin, jolloin saumat eivät ole ihoa vasten.

♥ Vaatteista kannattaa leikata pesulaput ja tuotemerkit pois, jotta ne eivät ärsytä ihoa.

♥ Vältä ostoksilla käymistä ruuhka-aikaan. Aistiherkälle lapselle voi olla ylitsepääsemättömän tuntuista käydä ruokakaupassa silloin kun siellä on paljon ihmisiä ja hälinää. Tämä voi aiheuttaa voimakkaita tunteenpurkauksia ja kiukuttelua.

♥ Ostoskärryjen työntäminen antaa rauhoittavan tunteen. Monissa marketeissa on lapsille omia ostoskärryjä. Lapsi voi vaihtoehtoisesti myös vetää rengallista ostoskoria perässään. Lapsi voi kävellä myös kaupassa työntäen omia rattaitaan, mikä antaa saman rauhoittavan tuntemuksen. Lisää ostoksia rattaisiin, koriin tai kärryyn jolloin siitä tulee painavampi ja rauhoittava tunne on voimakkaampi.

♥ Mene kauppaan ajan kanssa. Anna lapselle vastuuta: hän voi esimerkiksi hakea ostoksia hyllyistä tai etsiä ostoksia kotona valmiiksi piirretyn ostoslistan kanssa. Vanhempien lasten kanssa voi kirjoittaa listat yhdessä, etsiä ostokset kaupassa tai antaa heidän viivata yli jo kärryyn löydettyjä ostoksia listasta.

Hiusten leikkaaminen:

♥ Valitse sopiva kampaamo, jossa osataan leikata lasten hiuksia..eli heillä on siitä kokemusta. Käy lapsen kanssa kampaamossa tutustumassa useamman kerran ennen hiustenleikkuuta: anna lapsen istua kampaamotuolissa ja tutustua ympäristöön. Voit kokeilla myös vältellä sanojen “leikata” ja “leikkaus” käyttämistä ja käyttää mukavampaa ilmaisua hiustenleikkuulle.

♥ Hiero lapsen päänahkaa ennen hiustenleikkuuta, käyttäen käsiäsi, vibraa tai vibraattoriharjaa.

♥ Lasta voi ärsyttää kampaajan käyttämä viitta, se saattaa olla kutittava. Voit tuoda kotoa pehmeän/tutun pyyhkeen ja laittaa sen kampaajan klipsillä lapsellesi kampaamossa. Myös ylisuuri paita käy kampaamoon viitaksi. Ylisuuren paidan voi pukea valmiiksi jo kotona, mutta muista ottaa mukaan vaihtopaita, jotta lapsen ei tarvitse pitää hiustenleikkuun jälkeen enää paitaa jossa on kutittavia irtohiuksia.

♥ Selvitä kampaajalta, että lapsesi voi katsoa siellä esimerkiksi tuttua ohjelmaa tabletilta samalla kun hiuksia leikataan tai napostella hiustenleikkuun ajan pikkupurtavia.

♥ Pyydä kampaajaa antamaan lapselle iso pehmeä harja tai suti (tai tuo kotoa), jolla lapsi tai sinä voitte pyyhkiä irtohiuksia kasvoilta. Vauvantalkkia voi laittaa lapsen iholle ja niskaan ennen hiustenleikkuuta, jotta irtohiukset on helppo puhaltaa pois. Talkki auttaa myös siihen etteivät irtohiukset kutita tai pistele iholla.

♥ Uusi hiustyyli voi hämmentää tai häiritä lasta useita päiviä ja se voi olla häiriöksi keskittymiskyvylle ja viedä huomiota pois muista asioista. Esimerkiksi siten että lapsi tahtoisi katsella itseään jatkuvasti peilistä tai silittelee hiuksiaan. Vältä siis kampaamoon menoa juuri ennen tärkeitä tilaisuuksia tai tapahtumia.

MUITA VINKKEJÄ ONNISTUNEESEEN HIUSTENLEIKKUUSEEN

Uimalasit

Käytä uimalaseja kampaamossa tai kotona hiuksia leikatessa niin irtohiukset eivät mene silmiin.

Hiusharja

Kokeile erilaisia harjoja hiuksiin, kunnes löytyy sellainen jota lapsi sietää.

Stressilelut

Ota mukaan kampaamoon tai anna kotona lapselle tuttu, rauhoittava lelu. Mukaan voi ottaa myös kivan kirjan.

Korvatulpat

Ääniherkälle lapselle voi laittaa kampaamossa tai kotona pehmeät korvatulpat hiustenleikkuun ajaksi.

Kuvavihjeet

Näytä kotona kuvaa kampaajasta tai hiustenleikkuusta, jotta lapsi tietää mitä on odotettavissa.

Hiljainen aika

Mene kampaamoon silloin kun ihmisiä on vähän liikkeellä: vähemmän hälinää ympärillä ja vähemmän odottelua.

Paita

Puhdas vaihtopaita mukaan kampaamoon! Sillä irtohiukset voivat jäädä hiustenleikkuun ajan päällä olevaan paitaan kutittamaan vielä kotiin lähtiessä.

Hiusten harjaaminen kotona:

Hiukset kannattaa harjata hieman kosteina. Voit käyttää tähän suihkepulloa jossa on vettä tai kaupasta saatavaa selvityssuihketta (huomioi hajusteet). Voit tehdä selvityssuihkeen kotona myös itse lisäämällä suihkepullon pohjalle noin 1 teelusikallisen tavallista hiustenhoitoainetta ja sitten täyttää pullon vedellä; ravista pulloa hyvin aina ennen suihkuttamista hiuksiin.