seksuaalikasvatuksen opas ja materiaalit

kotiin & varhaiskasvatukseen

Seksuaalikasvatuksen opas

Opas on tehty kasvattajille sekä varhaiskasvatukseen. Oppaan ovat koonneet kaksi Satakunnan Ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijaa, Jasmin Kangas ja Moona Turunen. He valmistuvat myös varhaiskasvatuksen opettajiksi. Opas on toteutettu opinnäytetyön raportoinnin tueksi. Oppaan materiaalien graafinen ilme on toteutettu yhteistyössä ViitottuRakkaus.fi sivuston kanssa.

  • KEHOTUNNEKASVATUS, KEHO JA KEHITYS, LISÄÄNTYMISESTÄ KERTOMINEN LAPSELLE, TURVATAIDOT, LAPSEN OIKEUDET, MATERIAALEJA

Oppaan tulostettavat materiaalit

Paperinuket & vaatteet

Lataa tästä haluamasi paperinuket ja vaatteet koneellesi ja tulosta. Lapset voivat suunnitella ja värittää myös omia nukkeja ja vaatteita, sillä tulostettavaksi löytyy lisäksi värittömiä versioita. Mikäli et löydä mieleistäsi paperinukkea tai vaatteita, laita sähköpostia: yhteys(at)viitotturakkaus.fi, niin toiveesi voidaan toteuttaa. Paperinuket ja vaatteet: ©Mari Mattsson (viitotturakkaus.fi)

Idea vaatteiden ja nukkejen käyttämiseen: Tulosta haluamasi nuket ja vaatteet, leikkaa niin tarkasti reunoja pitkin kuin voit. Nuket voit halutessasi jättää myös A4 kokoiselle paperille sellaisenaan ja laminoida koko paperin. Laminoi ja leikkaa vaatteet (myös nuket jos leikkasit ne erilleen). Leikkaa laminoidut kuvat. Voit halutessasi käyttää esim. sinitarraa vaatteiden kiinnittämiseen nukkejen päälle. Tai myös kaksipuoleista tarranauhaa tai teippiä.

Kehotunnelautapeli ja pelikortit

Lautapelin voi tulostaa suurimmillaan A3 kokoisena. Pelikortteja voit käyttää erikseen tai lautapelin kanssa, jossa on kysymysmerkkejä. Kysymysmerkkien kohdalla voidaan aina nostaa pakasta kortti ja toimia kortin mukaisesti.

Kehonosat bingo

Pelin valmistelu: Leikkaa ensimmäisellä sivulla olevat bingon kuvakortit erikseen. Leikkaa bingoalustat. Halutessasi voit laminoida sekä kortit, että alustat, niin ne kestävät käyttöä useamman kerran paremmin. Laminoituihin pelialustoihin voi tehdä merkintöjä poispyyhittävillä valkotauluille tarkoitetuilla tusseilla tai esim. jonkinlaisilla nappuloilla, napeilla, helmillä tms.

Pelaaminen: Ota kuvakortit ja nosta niistä yksi kerrallaan, sanoen ääneen kortin kuvaa esittävä sana (esim. varpaat). Näytä kuva myös lapsille halutessasi. Ne joiden bingoalustoista löytyy tämä kuva, merkitsevät sen sovitulla tavalla. Voitte itse päättää säännöt siitä, kuinka bingon aina saa (pystyrivit, vaakarivit, kulmasta kulmaan, kaikki kulmat, koko bingoalusta jne.)

Jos tarvitset enemmän bingoalustoja: tulosta tiedoston ensimmäinen sivu useamman kerran (jossa on aikuiselle tarkoitetut bingokortit) ja liimaa niitä erilliselle paperille luodaksesi uusia bingoalustoja.

Lapsen oikeudet runo ja turvataitolaulu